Skip to content

Vitamin C

Askorbinska kiselina - sveže voće i povrće je najbolji izvor, meso i mlečni proizvodi sadrže veoma malo ovog vitamina. Uništava se kuvanjem, kiseonikom iz vazduha. Deficit vitamina C dovodi do skorbuta. Vitamin C povećava apsorpciju Fe. Deluje kao antioksidans. Učestvuje u sintezi karnitina, transpornog molekula koji nosi masne kiseline u mitohondriju. Stvaranje epinefrina i norepinefrina, neurotransmitters koji brzo razgrađuje glikogen na glukozu. Stvara kortizol, resintetiše vitamin E, u aktivno antioksidativno stanje, učestvuje u formiranju kolagena. Apsorbuje nehem Fe iz voća i povrća. Doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma.

Naučne reference

Lynch, S., Cook, J. (1980): Interaction of vitamin C and iron. Ann. N. Y. Sci. 10.1111/j.1749-6632.1980.tb.21325.x.

Kontoghiorghes, G., Kolnagou, Annita., Kontoghiorghe, C., Mourouzidis, L., Timoshnikov, V., Polyakov, N. (2020): Trying to Solve the Puzzle of the Interaction of Ascorbic Acid and Iron: Redox, Chelation and Therapeutic Implications. DOI: 10.3390/medicines7080045.

Loganathan, V., Bharathi, A., Prince, A., Ramakrishnan, J. (2023): Treatment efficacy of vitamin C or ascorbate given as co-intervention with iron for anemia - A systematic review and meta-analysis of experimental studies. DOI: 10.1016/j.clnesp.2023.07.081.