Suvi ekstrakt ploda acerole. L-askorbinska kiselina
Acerola predstavlja plod tropske žbunaste biljke Malpighia glabra L ili Malpighia punicifolia poreklom iz centralne i južne Amerike. Poznata je i kao barbadoska trešnja, antilska trešnja, karipska trešnja, portorikanska trešnja, cereso itd. Plod acerole predstavlja jedan od najbogatijih izvora vitamina C na svetu. Sadržaj vitamina C u plodu zavisi od zrelosti ploda, sezone, klimatskih uslova i lokaliteta i najveći je kada je plod još zelen, a najmanji kada je zreo. U nezrelom plodu sadržaj vitamina C iznosi i do 4,7 grama na 100 grama ploda, odnosno 4,7% dok je u zrelom plodu oko 2%. Poređenja radi, u oljuštenoj narandži sadržaj vitamina C iznosi oko 0,05%. Acerola takođe sadrži i flavonoide, beta karoten, vitamine kao što su tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, minerale kao što su magnezijum i kalijum. Acerola poseduje takođe i antifungalne osobine. U narodnoj medicini se koristi i za lečenje oboljenja jetre, dijareje, dizenterije, prehlade i bolova u grlu. Deklarisana količina vitamina C u preporučenoj dnevnoj dozi proizvoda "Collagen Superior" predstavlja količinu za koju je Evropske Komisija odobrila navođenje sledećih zdravstvenih izjava: „Vitamin C doprinosi: normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju zuba, održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnom funkcionisanju nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnoj funkciji imunog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, regeneraciji redukovanog oblika vitamina E, održavanju normalne funkcije imunog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti; Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa.“.
Naučne refernce
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31627309/Liane, B., Gerrit, S.,, Joachim, G.,, Werner, V. (2019): A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. DOI: 10.3390/nu11102494
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29895343/Letícia, C., Ludmila, M., Rebeca, S., Janaína, A., Elias, B., Tambourgi, R., Priscila, M. (2018): Vitamin C in Acerola and Red Plum Extracts: Quantification via HPLC, in Vitro Antioxidant Activity, and Stability of their Gel and Emulsion Formulations. DOI: 10.5740/jaoacint.18-0008
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923215/Myriam, R., Magalie, S., Heike, S., Gary, W. (2006): Skin bioavailability of dietary vitamin E, carotenoids, polyphenols, vitamin C, zinc and selenium. DOI: 10.1079/bjn20061817