Suvi ekstrakt papaje
Botaničko ime: Carica papaya,Caricaceae
Najčešće se koristi: kod digestivnih poremećaja
Tradicionalna upotreba: Biljka potiče iz tropske Amerike, a danas se gaji u mnogim tropskim oblastima.
Istraživanja:
Lekovitost čine listovi sveži ili suvi, plodovi, kao i sirovi papain - lateks biljke koji se suši različitim metodama. Listovi papaje sadrže: poliketidne alkaloide karpain, pseudokarpain; glukozinolate; cijanogene glikozide; saponine; proteolitičke fermente - ficin. Preparati papaje se koriste pojedinačno ili u kombinaciji za prevenciju ili terapiju bolesti i poremećaja GIT i za infekcije sa intestinalnim parazitima.
Sirovi papain sadrži: proteolitičke enzime -- proteinaze: papin, himopapain A i B, proteinaze A i B, papaja peptidaze A; ostale enzime lizozim, hitotransferaza, glikozidaza, kalaza, pektinesteraze, lipaze, fosfataze, cikloligaze. Enzimi sirovog papaina imaju proteolitičku aktivnost koja se može koristiti kao zamena enzima kod digestivnih poremećaja, posebno poreklom od pankreasa. Papain ima antimikrobni, anthelmintički i antiulcerativni efekat. Eksperimenti su pokazali da ima i sposobnost smanjenja edema, a analgetičko i antiinflamatorno delovanje su kontradiktorni, fibrinogeni efekti nisu u potpunosti dokazani.
Naučna referenca
Novinec, M., Lenarčić, B. (2013): Papain-like peptidases: structure, function, and evolution. Biomol Concepts. 2013. DOI: 10.1515/bmc-2012-0054.