Papain
Papain je proteolitički enzim - proteaza, enzim koji razgrađuje proteine. Dobija se iz lateksa biljke papaje (Carica papaya).
Papain se zahvaljujući svojoj proteolitičkoj aktivnosti može koristiti kao zamena enzima kod digestivnih poremećaja, posebno poreklom od pankreasa. Papain ima antimikrobni, anthelmintički i antiulcerativni efekat. Eksperimenti su pokazali da ima i sposobnost smanjenja edema, a analgetičko i antiinflamatorno delovanje su kontradiktorni, fibrinogeni efekti nisu u potpunosti dokazani.
Enzim papain ima veliki značaj za mnoge važne biološke procese u živim organizmima. Ima značajnu proteolitičku aktivnost na proteine, kratkolančane peptide, estre aminokiselina i amidne veze . Dosta se koristi u oblasti hrane i lečenja. Pre svega deluje tako što kida peptidne veze koje uključuju bazične aminokiseline, posebno arginin, lizin i ostatke koji prate fenilalanin. Ima jedinstvenu strukturu koja omogućava uključivanje u mnogobrojne procese.
Papain uklanja debris rane, bez štetnih efekata, zahvaljujući njegovoj specifičnosti, deluje samo na tkiva kojima nedostaje al-antitripsin plazmatska antiproteaza koja inhibira proteolizu u zdravim tkivima. On kida polipeptidne lance i/ili hidrolizuje unakrsne veze kolagena, koje inače stabilizuju kolagena vlakna. Kada kolagena vlakna postanu slabija, ona su podložnija uklanjanju kada na njih deluje papain. Enzim može biti koristan i za biohemijsko "iskopavanje" dentina - on se koristi kao sredstvo za hemomehaničko uklanjanje dentalnog karijesa, jer ne utiče na jačinu veze između materijala za obnavljanje i dentina. Koristi se i u tretmanu sportskih povreda, drugih uzroka povreda i alergija. Manje povrede brže zarastaju u prisustvu enzima. Kod sportista, vreme oporavka se skraćuje za više od polovine. Pomaže kod alergija koje nastaju zbog sindroma propustljivog creva (leaky gut syndrome), hipohlorhidrije (nedovoljno kiseline u želucu) i intestinalnih simbioza, kao što je intolerancija na gluten. Ima i značajno analgetsko i antiinflamatorno delovanje kod akutnog alergijskog sinuzitisa, ublažava simptome kao što su glavobolja, zubobolja, a bez neželjenih efekata. Koristi se i kod dispepsija i drugih poremećaja varenja i drugih problema GIT, u farmaceutskim preparatima, proizvodnji hrane. Papain pokazuje i antifungalno, antibakterijsko i antiinflamatorno delovanje.
Naučna referenca
Novinec, M., Lenarčić, B. (2013): Papain-like peptidases: structure, function, and evolution. Biomol Concepts. 2013. DOI: 10.1515/bmc-2012-0054.