Hrom pikolinat
Hrom predstavlja esencijalni mineral koji se u tragovima nalazi u ljudskoj ishrani. Dokazano je da igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Hrom se nalazi u mnogim namirnicama, najčeše u tragovima. Izvori hroma su integralne žitarice, začini (crni biber, majčina dušica, timijan), pečurke, smeđi šećer, kafa, čaj, pivo, vino i mesni proizvodi, kao i kvasac. Voće i povrće su loši izvori hroma, kao i sva prerađena hrana. Hrom ima regulatornu ulogu u metabolizmu glukoze, ali takođe pokazuje i hipoholesterolemijsku i antiaterogenu aktivnost.
Postoje dokazi da hrom popravlja toleranciju na glukozu i da može imati pozitivnog uticaja na lečenje dijabetesa. Takođe, dokazi upućuju na to da postoje pozitivni efekti na metabolizam lipida. Uobičajene doze hroma u suplementima su između 50 – 200 μg dnevno. Suplementacija hromom, u obliku hrom pikolinata, sa 200 mikrograma dnevno, značajno snižava nivo ukupnog holesterola, LDL holesterola i apolipoproteina B, dok na HDL holesterol nema nikakvog uticaja. Suplementi sa hromom se generalno dobro podnose. Neželjene reakcije prilikom upotrebe hroma u dozvoljenim količinama su registrovane samo kao sporadične.
Naučne reference
Martin, J., Q Wang, Z., H Zhang, X., Wachtel, D., Volaufova, J., E Matthews, D., T Cefalu, W. (2006): Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes. 1826–1832. doi: 10.2337/dc06-0254.
Suksomboon, N., Poolsup, N., Yuwanakorn, A. (2014): Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes. https://doi.org/10.1111/jcpt.12147.
Asbaghi, O., Fatemeh, N., Mahnaz, R.K., Ehsan, G., Elham, E., Behzad, N., Damoon, A., Amirmansour, A. (2020): Effects of chromium supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. DOI: 10.1016/j.phrs.2020.105098.